17. prosince 2015

Dárek na poslední chvíli? Knížky o ručních pracích, aneb netradiční recenze!

Vánoce se nezadržitelně blíží, obchody začínají být poloprázdné a vy pořád nemáte dárek pro svoji sestru/dceru/maminku/babičku/tetu/kamarádu? (zní to sice jako z teleshopingu, ale nějak vás navadit musím)


5 důvodů, proč jsou knížky o pletení dobrý dárek:


  1. Ruční práce jsou cool a in.
  2. Nesplete se v barvě, velikosti ani materiálu – tohle všechno si zvolí obdarovaný. 
  3. Každý výrobek bude originál, tudíž se nestane, že sousedka od vedle bude mít úplně stejný svetr. 
  4. Naučíte se novou věc, popřípadě si doplníte mezery.
  5. Radost, že jste si něco vyrobili, je mnohem větší, než kdybyste dostali tu stejnou věc koupenou v obchodě.
Takže, už dost tlachů a jdeme se podívat na knížky o pletení!



Pletení: Jak na to - Betty Barndenová

Z vlastní zkušenosti vím, že je těžké sehnat někoho, kdo by vás naučil základy, kurzy stojí dost peněz… Výhoda knížky je, že ji můžete otevřít a začít plést kdekoliv a kdykoliv. Navíc se k částím, které vám dělají problém, můžete vždycky vrátit.

Ale začneme od začátku: přemýšlíme, co si upleteme. Začátečníci se bojí „jít“ do svetrů, roláků, vest a podobného oblečení, protože se jim zdají hodně těžké, a proto se raději pouští do šálků, čepicí, rukavicí. U téhle knížky oceňuji to, že je tu velmi hezky vysvětlena „začínající“ část. To, jak si vypočítat, kolik klubíček vlny potřebujete, mi dělá problém dodnes, proto se raději radím s prodavačkami v obchodech (nekupuji vlnu přes internet; koupím si ji jen v případě, že jsem si ji dříve vyzkoušela někde v obchodě).  Jsou tu ukázky vlny s informacemi, na jakých jehlicích plést, na co se hodí vlna, apod.

Vlnu máme, víme, co budeme plést, a tak se pustíme do samotného pletení. Začínáme se základními technikami, jako je hladce, obrace, začátky, lemy, přibírání a ubírání ok… Pokračujeme složitějšími technikami, jako jsou kapsy, různé vzorky (bublinky, copánky), ale pak tu jsou lahůdky v podobě norských vzorů, vyšívání na svetry nebo třeba přišívání korálků.

Takové vyšívání je strašně efektní na hladkém svetru. Našla jsem fotku, kde mi je asi 6 let, a mám na sobě starorůžový svetr s růžičkami. Vypadal nádherně a všichni z něho byli unešení.

Nesmíme zapomenout na pletení čepic a punčoch, na které si dodnes netroufám, protože mi přijdou moc těžké. Smekám před každým, kdo to umí!

Upleteno máme, tudíž stačí jenom vyprat, vypnout, vyžehlit, obléknout a vyrazit mezi lidi!
Tahle knížka se nakladatelství Metafora moc povedla (6 z 5 hvězdiček!). Knížku bych doporučila všem, kdo s pletením nemají žádné zkušenosti, ale i těm, kteří si potřebují některé techniky osvěžit.

Existují různé druhy vlny - z této by se kromě šály (na obrázku) dal uplést teplý svetr.

Bambulková vlna byla velmi žádaná před cca dvěma lety, obchody ji měly vyprodanou.:-)

Tenhle typ šály se plete na větších jehlicích. Šála hřeje a vypadá velmi pěkně.

Pletení: Vzory od A po Z - Lesley Stanfieldová, Melody Griffithsová


Z předchozí knížky známe základy, jenže jen s pár vzorky si často nevystačíme. Proto je tato knížka plná vzorků jako stvořená pro pokročilé pletařky, kterým vzory z knížky Pletení: Jak na to už nestačí. Svetr s jednoduše vypadajícím vzorem totiž není pro zkušenější žádná výzva! Přesto se tu najdou i jednodušší vzory, na které je potřeba jenom hladce a obrace a které zvládnou i amatéři.

V této publikaci najde pestrou paletu vzorů – jednoduché hladké vzory, copánkové vzory, barevné pletení. Ze 300 vzorů si vybere opravdu každý!

Prolistujte si knížku online nebo si o ní zjistěte více informací.
Kniha obsahuje 300 vzorů.

Tento vzorek byl vytvořen střídáním hladce a obrace.

Pletená krajka - Elizabeth Lovicková

Tohle je už vyšší dívčí, nachází se v ní hodně „děr“ (bohužel to neumím pojmenovat jinak než díra). Shetlandská krajka je vzdušná a lehoučká, plete se z lehkých vln, většinou z kašmíru, mohéru a hedvábí. Myslím si, že zkušenějším pletařkám půjde od ruky jedna báseň.

V knížce se používají označení pro úrovně (1 pro začátečníky až 3 pro pokročilé), dokonce se tu máte rozvržení a rady, jak plést do čtverce či trojúhelníku. Pokud byste neměli žádné nápady, jak vzorky použít, na konci knihy jsou nádherné fotografie projektů – musím sehnat vlnu, abych si mohla uplést rukavičky.

Pokud se vás to zaujalo, můžete si prolistovat knížku nebo se na ni podívat na stránkách Metafory.

Z podobných vln se pletou shetlandské krajky.

 

Děkuji nakladatelství METAFORA  za poskytnutí recenzního výtisku.
Více informací zde

Varování: Pokud uvidím někde na jiném blogu tyto fotky bez mého svolení, bude mít dotyčný autor velký problém!

1 komentář:

  1. A já si říkala, jaké knížky chceš dávat do recenze dohromady :-) Moc krásné fotky...

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)