28. června 2016

Byl jednou jeden les se skleněnou rakví...

8/10Nejtemnější část lesaHolly BlackChcete prožít děsivou dobrodružnou jízdu ve společnosti lidí, ale i nadpřirozených bytostí? Máte rádi svěží četbu s nádechem tajemna? Pokud ano, tato kniha vám nesmí uniknout.Oficiální anotace z databazeknih.cz:V lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec:
Název: Nejtemnější část lesa

Autorka: Rainbow Rowell
Rok vydání v ČR: 2015
Vydavatelství: Omega
Originální názevThe Darkest Part of the Forest
Série:  -
Počet stran: 336


Anotace:
Hazel s Benem žijí v neobvyklém městě obklopeném nadpřirozenými bytostmi. Vycházejí s nimi, ale občas se stane nějaká nehoda (většinou zkysne mléko, výjimečně se stávají i případy, kdy kvůli nepozornosti zemře nějaký ten turista). Největším lákadlem na turisty, kteří město navštěvují v hojném počtu, je skleněná rakev se spícím rohatým chlapcem. Nikdo o něm nic neví, leží tu tak odjakživa. Celé generace se ho snažily vysvobodit – ať už polibkem, nebo rozbitím skla. Jednoho dne lidé najdou rakev rozbitou a prázdnou. Ve městě se začnou dít divné věci.

The Darkest Part of the Forest, by discordanddarkness... whoa this is the first fan art I've seen for this book!:
O autorce Holly Blackové jste už určitě slyšeli. Jejím nejznámější dílem je série o dětech, které najdou na půdě knihu Klíč ke kouzelným bytostem - Kronika rodu Spiderwicků.  Po tomto úspěchu se dlouho na poli literatury v České republice neobjevila (kromě díla Daň peklu, které bylo vydáno několik let před Spiderwicky a které je mnoha čtenářům neznámé). Až nyní se vrací do povědomí českých čtenářů. Spojila síly se známou kolegyní Cassandrou Clare a společně tvoří sérii Magisterium. Nakladatelství Omega  tento rok vydá její méně známé knížky, mezi které patří i Nejtemnější část lesa.

Celý příběh mi připomínal pořádně temnou pohádku. O tom, jak chudák chlapec leží v rakvi, nikdo neví, co s ním je. Možná je zakletý. Zkusme ho vysvobodit! A ono to vyjde. Není žádné a žili šťastně až do smrti. Osvobozením začíná část, plná děsivých momentů. Na Hazel a Benovi teď je, aby zachránili celé město od zničení.

Postavy jsou neobvyklé. Hazel je rudovlasá dívka, která navštěvuje střední školu a má svůj způsob, jak se vypořádat s problémy - líbá kluky. Sama se naučila, jak se ubránit kouzlům. Ben je její pravý opak. Je to gay, který neměl v životě štěstí na lásku. Jako malý dostal dar/prokletí – umí hrát na jakýkoliv nástroj jako nadpřirození. Spojit tyhle dvě postavy je jako spojit oheň a vodu. Hazel je ten vůdčí typ, za každou cenu chce svého bratra ochránit, ať to stojí, co to stojí. Ben je ten uzavřenější a ustrašenější. Nemá tolik odvahy jako Hazel, ale umí z ošidných situací skvěle vybruslit. Každý má svůj vlastní názor, oba jsou tvrdohlaví a mají potřebu toho druhého bránit i za cenu, že mu budou muset lhát.

The Darkest Part of the Forest by hollyblack: Jediná věc, která mě opravdu zklamala, je zpracování textu. Našla jsem několik překlepů a nesmyslů. Celkem mě to mrzí, protože bych to od tohoto nakladatelství nečekala.


Nejtemnější část lesa bych doporučila všem, kteří mají rádi novodobé pohádky nebo se zajímají o žánr fantasy. Nechybí láska, přátelství, nenávist a touha po moci. Knížka je poměrně tenká, a pokud jste dobří čtenáři, zvládnete ji za jedno odpoledne. Autorka má příjemný styl psaní (v er-formě), nikde nic nenatahuje a občas vás překvapí. 







Black Holly, Nejtemnější část lesa
Vydalo nakladatelství Omega v roce 2015, 216 stran
Hodnocení: 4 hvězdičky

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.

Zdroj obrázků: pinterest.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)