14. července 2014

Proměna Mary Dyerové - Michelle Hodkinová

Proměna Mary Dyerové (Mara Dyerová, #2)Název: Proměna Mary Dyerové
Autor: Michelle Hodkinová
Rok vydání v ČR: 2013
Vydavatelství: Brio
Originální název: The Evolution of Mara Dyer
Série: Mara Dyerová
Počet stran: 423
Hodnocení na goodreads.com: 4,43 hvězdičky při 25 182 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 91% při 21 hodnocení
Web knížky: http://www.maradyer.com/




Anotace:
Věřila, že před svou minulostí dokáže utéct. Nedokáže.
Věřila, že všechny její problémy jsou jen výplodem její mysli. Nejsou.
Nevěřila, že po tom všem, čím si prošla, před ní kluk, kterého miluje, ještě něco tají. Mýlila se.
(Zdroj: obálka)

Ukázka zahraničních obálek:
Io non sono Mara Dyer (Mara Dyer, #2)(Itálie)  The Evolution of Mara Dyer (Mara Dyer, #2) (Originál)


Autorka: 



Michelle Hodkin se narodila a vyrostla na Floridě, chodila do školy v New Yorku a navštěvovala právnickou školu v Michiganu. Pokud zrovna nepíše, můžete ji najít, jak se snaží dostat různé věci ze spárů jednoho z jejich všetečných mazlíčků. Prozření Mary Dyerové je její prvotina.
(Zdroj: databazeknih.cz)





Moje hodnocení - Varování: může obsahovat spoilery na první díl, číst na vlastní nebezpečí!

Děj:
Reminds me of the cover of The Unbecoming Of Mara Dyer (book)
Po tom, co se stalo na policejní stanici, se Mara ocitá opět v nemocnici. Když se další den probudí, je na psychiatrické klinice. Její maminka jí vysvětluje, že už nebude chodit do školy, ale navštěvovat jednu z klinik určené pro děti, které mají stejné problémy jako ona, a dá jí možnost zvolit si tu, která by se jí nejvíce líbila. Mara si vybere kliniku jménem Horizonty, do které dojíždí každý den 5 dní v týdnu místo školy. Omylem vyslechne rozhovor rodičů, kde její máma tvrdí, že má stejné symptomy jako její babička. Totiž, že trpí schizofrenií. Je to pravda? A co Jude? Jsou Horizonty takové, jaké se zdají? A proč se Noah chová tak divně?

Strašně jsem se těšila na druhý díl, vlastně kdybych ho měla po ruce, hned bych ho začala číst. Ale já jsem si musela pár týdnů počkat.

Untitled | via TumblrPrvních pár stránek byl docela zmatek, než jsem si uvědomila, kde příběh skončil a jak vlastně navazuje. Ale pak to bylo divné. Na můj vkus. Sem tam jsem se sice bavila, ale byly tu mezery, které příběh zbytečně roztahovaly. A Maru bych chvílemi praštila po hlavě. A neodolatelného Noaha taky. Chápu, že byla vyděšená z toho všeho a možná v skrytu duše naštvaná, že to dotáhla až do Horizontů, ale místy byla vážně šíleně na zabití. A Noaha chápu, že měl své temné tajemství, jak uvedla v knížce Mara (tak jsem si hned vzpomněla na všechny ty erotické romány, kde má hlavní hrdina temné tajemství z minulosti), ale nemusel být tak odtažitý a studený jako psí čumák. Nejlepší část knihy byla poslední čtvrtina, protože tady to všechno nabralo na obrátkách. Změna dějů, všechno je trošku zamotalo a to odhalení na konci knihy. Páni!
  

Styl psaní:
Stejně jako Prozření Mary Dyerové se kniha četla hladce. Prostě čtete a ani nestíháte sledovat, jak vám kniha ubíhá pod rukama. K čemu mám výtku? Ke cliffhangeru, který mě donutí čekat na další díl. Autorka si asi oblíbila nechávat čtenáře v napjaté situaci, což známe už z prvního dílu.


Hodnocení obálky:
Naprosto nádherná. Nevím, kdo vymyslel tyhle dva lidi pod vodou, ale je to nádhera. A to bílé lesklé písmo…. Zkrátka a dobře palec nahoru!
<3

Klady knížky:
+ obálka
+ příběh plný zvratů
+ lehce se čte i při svých 423 stránkách


Zápory knížky:
- někdy budete chtít hrdiny praštit po hlavě
- otevřený konec, další díl vyjde až příští rok (aspoň myslím)
- musíte znát první díl (kdyby si chtěl někdo přečíst jenom tenhle díl… jsou v něm návaznosti a moc by vám to nedávalo smysl)


Reakce po dočtení knížky: To snad ne! Zase otevřený konec?! Ta se v tom tak vyžívá!!!!

  
Shrnuto, podtrženo:
Michelle Hodinové se podařilo hezky navázat na první díl. Většinou druhé díly jsou napsány jen proto, aby vyplňovaly místo v sérii/triologii a aby měl autor možnost se „odpíchnout“ k napsání posledního dílu. Proměna sice měla tendenci k této „teorii“ sklouzávat, ale nebylo to tak hrozné. Sice se budete chytat za hlavu, možná vám budou občas lézt hrdinové na nervy… Ale tato knížka potvrdila, že tato série je tak trochu netradiční YA fantasy. A proto určitě stojí za vaši pozornost! I když vás naštve otevřený konec a čekání na další díl, který má vyjít příští rok.  (Jen mi teď vrtá hlavou, že si první díl možná zasloužil o půl hvězdičky víc…)


Hodnocení:
4/5

Zdroje obrázků - weheartit.com
https://d.gr-assets.com/books/1377932222l/18400321.jpg
https://d.gr-assets.com/books/1363383223l/17618124.jpg
https://d.gr-assets.com/books/1344590049l/12950372.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-NstgYepMz6E/Uf2WuhFxnKI/AAAAAAAACH8/KY3ukGivPLk/s1600/michellehodkin1.png



v rámci projektu EXTRA týden

3 komentáře:

  1. Knížku neznám, ale každopádně vypadá zajímavě :3

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka vypadá zajímavě :) Není to sice můj styl čtení, ale nevadí :) Skvělá recenze ^^

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to vážně užasně,
    Děkuju za tip.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)