18. května 2014

V šedých tónech – Ruta Sepetysová

Tak! První recenze je na světe! Doufám, že se vám bude líbit!


V šedých tónech

Název: V šedých tónech
Autor: Ruta Sepetysová
Rok vydání v ČR: 2013
Vydavatelství: CooBoo
Originální název: Between Shades of Gray
Série: -
Počet stran: 288
Hodnocení na goodreads.com: 4.34
Moje hodnocení české obálky: 5/5
Odkaz na goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/18000063-v-ed-ch-t-nech
                                 Odkaz na databazeknih.cz: http://www.databazeknih.cz/knihy/v-sedych-tonech-164866 

Anotace:
Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Ale jednoho večera k nim domů vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.
Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně nenechat se zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky své rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům podaří jejímu otci je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.
Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…

Ukázka zahraničních obálek:
 (Polsko) Avevano spento anche la luna (Itálie)
O Longo Inverno (Portugalsko) Schaduwliefde (Nizozemí)
Und in mir der unbesiegbare Sommer (Německo)  (Španělsko)
Strimmor av hopp (Švédsko) 17932869(Persky)
灰影地帶 (Čína) Pomrčina srca (Chorvatsko)Between Shades of Gray Between Shades Of Gray



Moje hodnocení (může obsahovat spoilery, číst na vlastní nebezpečí!):
Od téhle knížky jsem toho očekávala hodně - samá pochvalné
recenze na to, jak je knížka čtivě napsaná, jak dokáže chytnout za srdce…
Lin, jejího bratra Jonase a její matku vzbudí jednoho večera NKVD. Rozkaz zní jasně za dvacet minut si sbalit věci. Co následuje potom, si ani neumíte představit. Putování dobytčákem, nevíte, kam jedete, co se stane… A pak najednou zastaví vlak někde uprostřed Ruska, v pracovním táboře Altaj.

Lině se rázem rozplynou všechny sny, na jaře měla nastoupit na uměleckou školu v Rize. Místo toho se snaží přežít a nenechat se zlomit.
Sama nevím, jestli bych to dokázala. Dávat pozor na brášku, pracovat v drsných podmínkách a nezhroutit se. Ale v některých věcech bych se nezachovala jako Lina - nekreslila bych a nepsala bych nic proti vedoucím táboru. Ale asi bych se taky snažila najít svého tatínka a vrátit se domů.
Líbil se mi styl, jakým byla knížka napsaná. Kapitoly nebyly moc dlouhé asi tak na tři stránky každá. Žádné rozsáhlé popisy jako má například Paolini. Takové knížky nemám ráda, hrdina popisuje hodinu všechno, co vidí do nejmenších detailů. Tady je to jiné. Ano, Lina popisuje, jak se cítí, co vidí, ale stručně a jasně.
Pak taky nesmím zapomenout na Andriuse. Ten kluk mi byl od začátku sympatický, a tak nějak jsem tušila, co se stane. A i taky jsem držela mu a Lině palce.
Konec byl pro mě nejhorší, popotahovala jsem tak hlasitě, až přišla mamka a ptala se, co se děje. Ale já jsem brečela stejně, jako u knížky Hvězdy nám nepřály. Ale zase bylo to víc takové… jak to formulovat. Kdyby neumřel ten, kdo umřel, nepasovalo by to do té knihy. Ale podle mě měl umřít někdo jiný!
Já jsem tuhle knížku četla po Vánocích, měla jsem ji za dva dny přečtenou a popravdě řečeno jsem z toho měla hroznou depku. Když můj praděda utekl z nucených prací v Německu a vracel se zpátky do Čech vlakem na černo, měl obrovské štěstí. Vlak zastavil a kontrolovali ho nacisti. Byl by umřel, kdyby na zemi nenašel červený odznáček - takový, jaký nosili jen nejvýše postavení muži tehdejšího fašistického Německa.Kdyby takové štěstí neměl, určitě by ho prý zastřelili. Taky popisoval hrůzy v táboře. Škoda, že se nedožil vyššího věku a nemohl mi to všechno povyprávět sám - umřel 4 roky před tím, než jsem se narodila.
Dost mě zajímá tématika Druhé světové války, jsem ráda, když někdo napíše na toto téma knížku. Nikdy jsem nevěděla, že stalo něco takového pobaltským národům. Moc se těším na další knížku od Ruty s názvem Potrhaná křídla! - tedy doufám, že ji budou mít co nejdříve v knihovně, protože kupovat si knížky je pro mě momentálně dost drahý špás.

Tímto děkuji Knižískovi za krásnou knížku =)!

Závěrečné hodnocení:
Klady - čte se hezky, nemá dlouhé popisy, romantická zápletka je na pozadí, ale to vůbec nevadí
Zápory - možná určitě se dříve nebo později rozbrečíte, ne každý má žaludek na tenhle příběh



Hodnocení:
5/5


(ne, článek není jen tak zkopírován - jsem jeho autorkou, byl dříve uveřejněn zde )

Zdroje obrázků:
http://pics.livejournal.com/rutasepetys/pic/0000bftb/s640x480 - 2011debuts.livejournal.com
https://www.goodreads.com/book/photo/18777015-strimmor-av-hopp
https://www.goodreads.com/book/show/17932869
https://www.goodreads.com/book/show/16265269
https://www.goodreads.com/book/show/12401692-avevano-spento-anche-la-luna
https://www.goodreads.com/book/show/11228839-schaduwliefde
https://www.goodreads.com/book/photo/12753386-o-longo-inverno
https://www.goodreads.com/book/photo/11291840-und-in-mir-der-unbesiegbare-sommer
https://www.goodreads.com/book/show/10445307-between-shades-of-gray
https://www.goodreads.com/book/photo/13560662-entre-tonos-de-gris
https://www.goodreads.com/book/photo/18000063-v-ed-ch-t-nech
https://www.goodreads.com/book/show/20330952-pomr-ina-srca
www.huffingtonpost.com - http://i.huffpost.com/gen/877806/thumbs/o-BETWEEN-SHADES-OF-GRAY-570.jpg?4
http://www.latimes.com/media/photo/2011-03/60362774.jpg - articles.latimes.com

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJ4oN7qXepEWp0K__o6tNss-hFCg1p9aUoWz9HAN9uY_JiPvr8fNUBR_hkrqraexOPsqaqmZEyUYdwW_8j2Rs6cDUqnulspGnNX4LZ3m9UDK1p-evGwENtzrVdoo-wuX_Bamgg93YG_yU/s320/Baltic+States+Map.jpg -www.coffeeandabookchick.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)